Pomoc dla niepełnosprawnych

Zezwolenie na pobyt stały

Warunki, które muszę spełnić

  • wniosek o udzielenie zezwolenia na pobyt stały składasz osobiście, nie później niż w ostatnim dniu Twojego legalnego pobytu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
  • kartę pobytu możesz odebrać tylko osobiście;
  • zostaną od Ciebie pobrane odciski linii papilarnych w celu wydania karty pobytu;
  • w przypadku cudzoziemca będącego osobą małoletnią – wniosek o udzielenie mu zezwolenia na pobyt stały składają rodzice lub ustanowieni przez sąd opiekunowie albo jedno z rodziców lub jeden z ustanowionych przez sąd opiekunów;
  • przy składaniu wniosku o udzielenie zezwolenia na pobyt stały cudzoziemcowi będącemu osobą małoletnią, która ukończyła 6. rok życia, jest wymagana jego obecność;
  • dokumenty powinnaś/powinieneś złożyć w języku polskim w oryginałach lub w kserokopii wraz z oryginałami do wglądu;
  • do dokumentów w języku obcym powinny być sporządzone tłumaczenia na język polski, dokonane przez polskiego tłumacza przysięgłego.
Podziel / Share
Opublikowane przez Michał Dec, 02.04.2014, Ilość wejść: 30341, Rejestr zmian

Aktualne projekty

do góry